2012. augusztus 29., szerda

Ellentmondás

Folyton kattog az agyam. Mindig valamin agyalnom kell. Hol újabbnál újabb dolgokat találok ki, amik megvalósításához sok pénz kellene, ami (még) nem áll rendelkezésre, vagy csak próbálok információkat feldolgozni és összefésülni, hogy aztán egy nagy rakás okoskodás süljön ki belőle, ami nem biztos, hogy mindenkinek tetszik, illetve az sem biztos, hogy igazam van. (De nekem mindig igazam van. És ha nincs, akkor térjünk vissza az előző kijelentésemhez. ;) ).


Előre bocsátanám, hogy mindenki azt csinál, amit akar. És nem személyre szabottan jutott eszembe a gondolatsor, még ha le is tudom egy kedves ismerősömön vezetni. :D

Pár napja olvastam egy cikket, miszerint a magyar piac nem árazta még be és nem is tudja igazán helyén kezelni az alap és mesterképzésen résztvevők különbségeit (már ha vannak). Blablabla ...

Ehhez hozzátársul egy kép bennem. Ismerős HR mesterképzést végez.

Még egy kép: mesterképzés olyanok számára, kik még nem rendelkeznek valós munkahelyi tapasztalattal. Ok-ok pár hónapot esetleg töltöttek már munkahelyen.

Egy HR, humár erőforrás kezelésére szakosodott intézmény, szak, hogy tehet ilyet?

Hogy miért kérdezem ezt? Pont nekik kellene tudni, hogy

  • Mesterképzésnek semmi értelme nincs előzetes pár évnyi gyakorlat nélkül. Nincs mire építeni az extra tudást, ami így kb. a falra hányt borsó kategóriája. (Tapasztalat. De lehet, hogy csak én vagyok gázos.)
  • Mesterképzés gyakorlat nélkül = munkaerőpiaci öngyilkosság. Hiszen 0 gyakorlattal és mesterképzéssel erősen túlképzettnek minősül az ember, amit a piac nem tud hova tenni. Miért fizessen egy mesterképzett emberért extra pénzt, ha annak nincs gyakorlata? Márpedig a munkavállaló nyilván többet szeretne kapni, ha már többet tanult. Ellenben még nincs gyakorlata. És a piacról, az emberekről még csak könyvből tanult, ami nem érték a munkáltatónak.

Vagy az elején tagadja le a pályázó, hogy neki mesterszintű végzettsége van? Az nem sántít kicsit, hogy élből torzítania kell? Pont egy HR-esnek?

Persze, írhattam volna más példát is, nem csak a HR-est. De ennél a szakmánál a legszembetűnőbb az anomália. Legalábbis bennem ellentmondást generáltak ezek a tények és információk.

Tudom, ne gondolkozzak annyit. :D

Nincsenek megjegyzések: