2011. szeptember 13., kedd

Mire képes a tej

Párszor már emlegettem, hogy itt-ott, ezt-azt olvastam a tej kapcsán, de sose linkeltem be semmit.

Nem állítom, hogy mindenkire így hatnak. De vannak olyanok, akik nem képesek megfelelően feldolgozni sajnos.

Érdemes ezt a cikket elolvasni.

Ez egy kérdés-felelek a témában. A glutént is érinti.

De "autizmus tej" szókombinációra keresve sok cikk feljön. De e fenti talán a legérthetőbb.

Persze, továbbra is azt mondom, hogy Szofinak semmi köze az autizmushoz, de kissé másképp működik, mint egy átlagos ember és ehhez próbálok kulcsot találni.

7 megjegyzés:

Unknown írta...

Érdekes az oldal. Az autizmus és a modern oltások közötti összefüggésekről rengeteg infot olvastam már.
Az ételallergiák és társaik nyilván a környezeti szennyeződésektől és a sok szeméttől vannak, amiket étel címszó alatt fogyaszt a társadalom. Genetikai? Régen mi volt vajon.. ennyi gyógyszer biztos nem...

Ez milyen a candidával kapcsolatban:
"Az egyik lehetőség, hogy a gyerekorvosuktól kérnek egy Nystatin-kúrát. A Nystatin olyan gombaölő szer, amely nem kerül be a véráramba (tehát “nem-szisztémás”)... A gyógyszertárak általában cukrozott Nystatin port tartanak, és a cukor táplálja a candidát. Próbálkozzon inkább olyan helyen, ahol vállalják a stevia alapú Nystatin por összeállítását. (USA: Pathway, telefon 800-869-9160.)"

Nem csípem alapban az összeesküvéselméleteket, de valahogy az egészség-biznict jobb erősíteni, mint a gyógyszerbizniszt.
Az egészséges életmód őrület viszont remekül kedvez a gyógyszeriparnak, akik gyönyörűen irányításuk alá vonják az alternatív medicinákat, vitaminostul, stb.

Ettől függetlenül nyilván nem elhanyagolható a tej körüli mizéria.
Talán azért nem, mert az a doboz izé sosem látott tehenet?
A poritott tejnek nevezett, szétcsapatott, majd felvitaminozott fehér lötty, amiről beszélünk tej néven? És milyen vicces a light tej mánia is, a o,oo% zsírtartalommal, stb.. meg a mesterséges hozzáadott ásványi anyagokkal. Lehet, kéne egy boci.

:-))))

Alexandra írta...

Ez egy nagyon jó link.
Olvastam már róla, hogy az autistáknak is egy paleohoz nagyon hasonló diétát ajánlanak.

Ibolya írta...

Tényleg nagyon érdekes dolgok vannak az írásban. Mióta laktózérzékeny vagyok, nem tudok objektíven nyilatkozni a tejről. A gyerekeknek is csak laktózmenteset adok, és minden ételt így készítek. Szójatejet szoktam inni, de Amerikában ittam almondmilket, amiről már hallottam, de még nem találkoztam vele. Ott egyébként jóval olcsóbbak ezek a tejek, mint itt. És mellesleg nagyon finom is.
Valószínűleg a tejben (és talán az állati eredetű élelmiszerekben) sok olyan összetevő van, ami egyes emberekre eltérően hat.

Egyébként újabban mintha felkapottabb lenne ez a téma. Nem rég olvastam egy amerikai írónő regényét,talán ismered is, amiben a főszereplő anyja is egyfajta diétával kezeli fia betegségét. (Jodi Picoult: Házirend)

Unknown írta...

Szilvi, én spec szeretem a tejszerű képződményeket. :)) Sőt a sajtot, jogit, tejfölt és túrót is. Ennek ellenére azt mondom, hogy a tehéntej nem feltétlen való emberi fogyasztásra. Azt a saját csemetéjének szánja, nem nekünk. Mi csak a fejéssel beindítjuk/fenntartjuk a tejtermelést. Nem sok lény táplál mások fajta élőlényeket a saját tejével. De mi erre vesszük rá a tehenet (kecskét). Akik cserébe esetleg egy kis extra hormonnal is ellátnak minket. :)

Alexandra, igyekeztem hasznos linket betenni. :) A paleot legalább maguknak választják általában az emberek. Amikor viszont váltani kell, akkor sokkal nagyobb nyűgnek éli meg az ember. Én legalábbis.

Ibolya, szívesen veszem, ha megosztasz ötleteket főzés ügyileg. Itt felénk olyan 1,3 - 2 font között van 1 liter szója/rizs/kecske/laktóz mentes tehéntej.

Ibolya írta...

Igazából a laktózmentes táplálkozásról vannak alaposabb információim, nem kifejezetten a tejmentesről.
Szójatermékekkel részben lehet pótolni a tejtermékeket, pl. tejszín, tej, joghurt. Ízesített formában is léteznek, a kedvencem a csokoládés. Lehet laktózmentes túrót, sajtot, joghurtot és tejfölt is kapni, a túró nagyon drága. Vaj helyett van növényi margarin. Egyébként minél jobban fel van dolgozva a tej, annál kevesebb a laktóztartalma.

Amivel nagyon vigyázni kell, az a tejpor. Sajnos a legtöbb élelmiszert dúsítják vele, a szalámitól a salátaöntetig, és annak a legnagyobb a laktóztartalma. Az élemiszer összetevőit mindig megnézem, és sajnos rengeteg kajában van tejpor.
Meglepődve tapasztaltam, hogy miután a laktózmentes diétát elkezdtem, eleinte kiiktatva mindent, amiben tej van, 6 hét alatt 4 kg lement rólam, pedig nem igazán akartam fogyni. Azóta se jön vissza, mert a péksüteményeket is eléggé leredukáltam (pedig korábban sem ettem sokat), és az a vércukorszintemet is helyretette, nincsenek éhség- és falásrohamok azóta. Egyedül a vizes zsemle ehető büntetlenül, mert a kifliben is van tej.

Le lehet szokni az édességről, nagyon ritkán kívánok meg valami édeset, de igazából nem is esik jól, van 1 kocka kizárólag fekete csoki is bőven elég, mert már annyira elszoktam az édes íztől.
Szerintem az ízesített joghurtok és tejtermékek, krémtúrók, pudingok egy óriási csapdát jelentenek. A tápanyag tartalma elhanyagolható, viszont a cukor- és egyéb adalékanyag rengeteg benne. A gyerekeket egy irreálisan édes ízhez szoktatja, vércukorszintjüket felnyomja az égbe, és nagyon hamar függővé (és egyes tanulmányok szerint agresszívvá) teszi.

Dióhéjban ennyi talán a legfontosabb, ha esetleg van kérdés, szívesen válaszolok.

Unknown írta...

Ibolya, köszi! Jó lenne tudni, hogy Szofinak csak a laktózzal vagy magával a tejjel van gondja. Minden esetre egyre rosszabbul reagál. Miután megszüntettük a tejivást, sokkal jobb lett. De pl. sajtot, kekszet kis mértékben tudott fogyasztani büntetlenül. Tegnap 3 kekszet evett. Ma éjjel ment a küzdelem ...

Katie írta...

Hella, lenne ezzel kapcsolatban pár kérdésem, de privibe ha nem baj. Olvasom azt az oldalt amit belinkeltél és nagyon érdekes. címem: lina(pont)varga(kukac)gamil(pont)com)