Ma kakaós csigát csináltam. Életemben másodszor. :)
Most, hogy megérkezett a kenyérsütőgépem, már vagány vagyok. :D
Az elsőt 2 napja csináltam. Finom lett, pikk-pakk elfogyott, de nem volt az igazi. Most kerítettem egy második receptet is, majd ötvöztem a kettőt, plusz még kicsit variáltam rajta (kis teljeskiőrlésű liszt és barna cukor is került bele.)
Most nem ragadt a tészta, és az eredmény fantasztikus lett. Én már csak tudom. :D Éveken át minden egyes reggel azt ettem. Utána éveken át minden egyes délután került rá sor. :D
Persze mindig kitapasztaltam, hogy hol lehet olyat venni, ami igazán kakaós csigás kakaós csiga. Mert vannak elég elfuseráltak is.
Szóval nagy tapasztalatokkal bírok a téren és ezen tapasztalatok birtokában vállon veregethetem magam: nagyon finomat sütöttem. :D
A csajoknak nagyon ízlett. Szofi a sütő elé húzta a bárszéket és onnan nézte, hogy mikor készül már el az annyira áhított csemege. :D
Dupla adagot csináltam, hogy az angol barátoknak is tudjak egy kicsit vinni. Délután próbáltam elmagyarázni nekik, hogy mit fogok sütni, de ők folyton a Swiss rollt emlegették. Én meg hiába mondtam, hogy ennek semmi köze ahhoz, ez magyar találmány. :)
Mondták, hogy vigyek kóstolót és eldöntik, hogy magyar-e vagy sem és hogy mi ennek a neve. :) Na jó, vittem nekik. Kíváncsi vagyok, hogy nekik hogy jön be. Csak beadtuk a csajokkal és már robogtunk is hazafelé, mert már késő volt.
A sütés, főzés folyamata mindig elég izgi mióta itt vagyunk. A konyha ajtaja fölött van egy füstérzékelő tűzriasztó. Ezt párszor sikerült már beriasztanom. Olyankor kisebb szívrohamot kapok és elkezdek ezerrel ugrálni. Na nem az idegbaj következtében, hanem mert a plafonon levő gombot kell megnyomnom, hogy az eszméletlen hangos sivító hangot kikapcsolhassam. :D
Aki ismer, tudja, hogy időnként képes vagyok szénné égetni a kajákat. Ez annak a következménye, hogy egyszerre mindig több dolgot csinálok. Itt még semmit sem sikerült odaégetnem, de a riasztónak elég, ha egy sajtreszelék darabocska bennmarad a sütőben korábbról és ici-pici füst keletkezik. A dög máris riaszt.
(Palacsintát úgy csináltam, hogy mindent kinyitottam, hogy némi huzat legyen. :S)
De most, most minden flottul ment. Hurrrrááááá!! Már alig várom, hogy reggel legyen és megint ehessek egy kis csigucit. :D
A recept pedig:
- 1 kg liszt (90 dkg fehér, 10 dkg teljeskiőrlésű)
- 10 dkg vaj
- 10-15 dkg cukor (fele fehér, fele barna volt most)
- 2 tojás sárgája
- élesztő (én másfél zacsival használtam, de mindegyiken rajta van, h mennyi liszthez való)
- 0,5 liter tej (vízzel is lehet)
- olaj a kenéshez
- kb. 10-15 dkg kakaópor + cukor ízlés szerint a töltelékhez
- plusz a végére még vagy 3 deci tej
A liszt+vaj+cukor+tojás+élesztő+tej egyveleget beleöntöttem a kenyérsütőbe és hagytam dolgozni. Amikor megdagadt, kétfelé szedtem, hogy kezelhető méretű legyen. Egész vékonyra kinyújtottam (minél szögletesebb, annál jobb), majd olajjal megkentem az egész felületet. Rászórtam a kakaó+cukor egyveleget és elkezdtem szorosan feltekerni. Amikor feltekertem, akkor olyan 2 cm széles szeletekre vágom. Sütőt 200 fokra elő kell melegíteni (nekem ez légkeveréses volt) és amikor felmelegszik, betenni. Kb. 10 perc kell neki, hogy megsüljön. Nem kell túl barnának lennie. Amikor kész, kiveszed és meglocsolod 1-1 evőkanál tejjel az összeset, majd visszarakod a sütőbe kb. 3 percre. Ezáltal sokkal lágyabb lesz a tészta és az alján ott lesz az a ragacsos cucc, ami a legjobb csigák ismérve. :D
(A femina.hu, a mindmegette.hu és a hajokonyha.hu oldalak receptjeit ötvöztem és variáltam kissé át.)
A képek sem maradhatnak le. :)
13 megjegyzés:
Buszke lehetsz a csigaidra.
En is nagy csigas vagyok, a fahejastol a kokuszosig johet minden.
Köszi! :)
Nagyon jól néznek ki :-) És én még egyszer sem csináltam semmit kenyéren kívül (na jó kalácsot) a kenyérsütőmben, pedig sokszor megfogadtam pizzát is csinálok és sütitésztát is dagasztatok vele. :-) De mivel már elcsomagoltam a gépet, majd kint kipróbálom a receptet, bár szerintem a mienk fele kakaós, fele fahéjas lesz :-) Én az utóbbit jobban csípem.
Sarolka, esetleg diós, lekváros, túrós? :D Na jó, legyen fahéjas. :)
Post a jövőből:
"Az első receptemet egy kakaós csigáról tettem közzé, azóta viszont már sok víz lefolyt a Temzén. Úgy döntöttem, hogy a rengeteg receptemet átviszem egy gasztroblogba, hogy különválasszam a családi beszámolókat az ételektől. Akit érdekel, mit főzök vagy égetek épp oda, kattintson a Hell(a)'s kitchen című új blogomra"
Hihi :D De hát már pár recept az előző blogomra is felkerült, ugyan túlzásba nem vittem. :))
Szerintem már reggel van, így nyugodtan egyél még egy (kettő-három...) csigucit:)))))
Ettem. A csajok is. Elfogyott. :D
Diós, lekváros nem. Túrós???????? Az milyen lehet? Imádom a túrós dolgokat, de ezt nem tudom elképzelni :-) Viszont van tök egyszerű, pikk-pakk kész túrós guba receptem, akit érdekel :-D Isteni finom!!!
Túrós guba? :)
Aha. :-) Kiflikarikák túrós-tejszínes-vaníliás cukros masszában megforgatva, jénaiba téve és baracklekvárral megijesztve, sütőben átsütve. Yumm. :-)
Már csak kiflit kéne sütnöm, mert az nem találtam még és megfelelő túrót venni hozzá. :D
Na igen, Angliában kihívás a sütés-főzés. :-) Akkor még feltétlen csinálok itthon, mielőtt kimegyünk :-D
Megjegyzés küldése