2013. január 22., kedd

Matek

A héten a suliban ismét a matekra fókuszálnak és ennek köszönhetően ismét volt egy szülőkkel közös foglalkozás is.

Egy vicces pasi játékos formában beszélt a formákról, a távolságmérésről. A formák bemutatásához lufikat, illetve szívószálakat használt. A hajtogatható szívószálakat egymásba fűzte, így készített síkidomokat és térbeli idomokat. Majd ezeket egy mosószeres/szappanos vizes vödörbe kezdte el mártogatni és csodás formákat hozott létre a szálak között kifeszülő vízzel. Majd egy újabb mártás, aminek spec technikája van éééééés... a térbeli formák közepén megjelent egy, a formához erősen hasonló formájú buborék. Aztán a határoló falakat óvatosan kipukkasztotta és elszabadult az immáron gömb alakú középső buborék. Nagyon érdekes volt. A gyerekek nagyon élvezték.

Kérdéseket tehettek fel, amikre, számomra meglepő módon a pasi tudott, a gyerekek nyelvezetének megfelelően, válaszolni. Pl. miért lesz a belső buborék olyan alakú, mint a szívószál forma. Vagy miért lesz gömb alakú a belső bubi, ha a külső falak "ledőlnek".

Vmi ilyesmit adott elő:




Ő említett egy oldalt, amire ingyenesen fel lehet iratkozni. Ez egy angol nyelvű oldal, így a matekban használt szavakkal is lehet ismerkedni. Minden délután küldenek egy levelet, amiben pár matekfeladat van, különböző tudásszinteknek megfelelően. (Ugyanabban a levélben van piciknek, kicsiknek és nagyobbaknak is.)

Gréti alig várja, hogy jöjjön ilyen levél. :) Itt lehet rá feliratkozni.

Ha valaki kicsit színesebbre vágyik, annak ezt az oldalt ajánlom.

Nincsenek megjegyzések: