2012. július 13., péntek

Egy film Japánról

Nem sűrűn nézek TV-t. Van 1-1 műsor, amit ha Krisz néz, ott ragadok pár percre, de ez ritka.

A lányok csak péntek délutántól vasárnap estig nézhetik. Úgy gondolom, nem kell az agyzsibbasztás nekik se.

De néha-néha van olyan műsor, ami képes akár egy órára is odakötni. Tegnap este is egy ilyenbe botlott Krisz. Ő nézte, én meg ott ragadtam.

Amit láttam ledöbbentett. A film Japánról, az ottani életről szól. Egy dokumentum film, ami rengeteg érdekes dolgot tár fel. Olyanokat, amik szinte hihetetlennek tűnnek.

Eddig, ha azt hallottam Japán, az társult mellé a gondolataimban, hogy szuper technológiák, autók, elektronikai kütyük, gazdagság, drága ingatlanok.

A film viszont teljesen más oldalt mutatott meg. A film itt megnézhető, remélem máshonnan is (nem csak Angliából) meg lehet nézni. Csak angol szöveg és angol felirat van (az alsó irányítópulton levő "S" betűre jön fel a felirat). Utube-on egyenlőre ez a rész nincs fent sajnos.

Érdekes dolgok, amik a filmből derültek ki számomra:
  • Japánban már 20 éve elkezdődött a válság. A szárnyalás az 1990-es évek elejéig tartott, aztán egy nagy visszaesés történt. Erre erősített rá még a világgazdasági válság.
  • Egyre nől a munkanélküliség, sok fiatal se tud elhelyezkedni.
  • Számukra nem csak anyagilag, hanem erkölcsileg is fontos lenne, hogy teljes munkaidőben tudjanak elhelyezkedni, hogy a családjuk elismerését kiérdemeljék.
  • Megdöbbentő látni, amikor egy lány, aki 2 éve keres állást, elpityeredik, és még ő kér elnézést, hogy ennyi gondot okoz és tudja, hogy még keményebben kell próbálkoznia. :O
  • Ha jól vettem ki, ott a teljes munkaidő nem igazán 8 órát fed. Inkább 14-18 órát. Sokan a munkahelyükön alszanak, hisz nincs értelme hazamenniük.
  • Sokan laknak tákolmányokban, az utcán, vagy épp internet kávézókban, ahol fülkék vannak kialakítva. A fülkék alján szivacs szerű van, így viszonylag kultúr körülmények között tudnak aludni.
  • Vannak, akik nem találnak teljes munkaidős állást vagy épp már belefásultak. Ezek az emberek viszont nem tudják megfizetni, hogy saját lakást béreljenek/vegyenek. Ezért akár huszan is képesek 1-1 lakásban közösen eléldegélni. Őszintén szólva az egész filmben ők tűntek csak normálisnak. :D
  • Növekszik az öngyilkosságok száma, ami 2 fő dologra vezethető vissza: nem találnak munkát vagy épp túldolgozzák magukat. (Szóba kerül egy erdő is, ahova emberek tömegei mennek, hogy véget vessenek életüknek. Az erdőben egy tábla áll, ami az öngyilkos jelöltekhez szól és próbálja lebeszélni őket. A táblától egy kötél vezet ki az erdőből, hogy legyen esélyük kijutni, ha meggondolták magukat.)
  • Ügynökségek tanítják az állásra pályázókat, hogy hogyan mosdjanak, mit vegyenek fel, hogy hordják a hajukat, hogy menjenek be, milyen hangsúllyal beszéljenek, mit mondjanak, hogyan mosolyogjanak az állásinterjún, hogy jobb esélyekkel induljanak.
  • A párkapcsolatokat is ez a helyzet alakítja. Az emberek úgy próbálnak párt találni, hogy annak teljes munkaidős, biztos állása legyen.

Nagyon más gondolkodás, nagyon más kultúra. :)

4 megjegyzés:

Gabi86 írta...

Sajnos nem lehet megnézni:
"

Currently BBC iPlayer TV programmes are available to play in the UK only, but all BBC iPlayer Radio programmes are available to you. Why?

If you are in the UK and see this message please read this advice.

Go to the BBC iPlayer Radio homepage"

Unknown írta...

:(

zsuzsi írta...

A riporterlany megagiga idegesito, alig birtam vegignezni. A program amugy brutal. A masik kettot is lattad?

Unknown írta...

Még nem.

De most szedtem őket össze a youtube-on, hogy mások meg tudják nézni máshonnan is. A japánosat viszont ott nem találom.