2012. május 26., szombat

Kókuszos almás pite

Az alap receptet Pocak Panna blogján olvastam. Késztetésem volt, hát kipróbáltam.

Nos, az eredeti recept szerint nem tudtam megcsinálni, mert elfeledtem darált mandulát venni és már csak egy kicsi volt itthon. De az ember azzal főz, ami van...:)

Pont a napokban vettem szárított kókuszreszeléket. Mért, nem minden kókuszreszelék szárított? Nem, nem mindegyik minősül szárítottnak. De helyette használható a nem szárított is.

Mielőtt túl okosnak tűnnék, most olvastam el a különbséget itt (angolul van), mert gőzöm se volt róla, csak levettem a polcról a csomagot és megütötte a szemem, hogy valami "dessicated"-et is odavakerásztak. :)

Szóval össz-vissz 30 g őrölt mandulám volt itthon, így ennek kipótlására kókuszreszeléket használtam. Így nem dominánsan, de kellemesen kijött a kókuszos íz.

A recept pedig:

A tésztához:
  • 70g darált dió
  • 30g darált mandula
  • 100g kókuszreszelék
  • 1 csipet szódabikarbóna
  • 2 tojás
  • Méz, édesítő ízlés szerint

Töltelékhez:
  • kb. 6 alma
  • ízlés szerinti fahéj
  • 3-6 ek darált dió/mandula - az alma mennyiségétől függően
  • Méz, édesítő ízlés szerint
 Én a tésztához a száraz összetevőket összeturmixoltam, hogy minden finom szemű legyen, aztán belekevertem a tojást, mézet, édesítőt.

Elővettem egy nem túl nagy formát, mivel az egész mennyiség nem nagy, és belekentem, gyömöszöltem a tésztát. :D De előtte tettem bele sütőpapírt, hogy tuti ne kanállal kelljen kiszednem belőle a végén.

Az almát hájastól felkockáztam kicsire, ahogy Pocak Panna javasolta. Máskor reszelni szoktam, de így is szuper volt és kevesebb pacsmagolással járt. Pici vizet tettem egy edénybe (amit a végén le is öntöttem) és megfőztem az almát, hogy puha legyen. A víz leöntése után hozzákevertem a fahéjat, darált diót és az édesítőt, majd beleraktam a massza/tészta által kreált tálkába.

140 fokon 45 percet sütöttem. Az eredmény bizonyított. A szomszédok is imádták, no meg Anita se köpte ki. :D

Nincsenek megjegyzések: